fredag 21 maj 2010

SROS Stadgar

STADGAR – Serbiska Regionala organisation Skåne

1. Organisationens namn och säte
1.1. Serbiska Regionala Organisation Skåne.
1.2. Serbiska Regionala Organisation Skåne (vidare benämnt SROS) har sitt säte i Malmö.

2. Serbiska Regionala organisation Skåne - syfte
2.1. SROS är en ideell organisation, politiskt och religiöst oberoende med mål att genom sina föreningarnas aktiviteter verka inom det kulturella, folkbildande, andliga samt sociala området i Skåne län.
2.2. I SROS-s verksamhet är de officiella språken serbiska, med användning av det kyrilliska och latinska serbiska alfabetet, och svenska.
2.3. SROS består av föreningar, juridiska samt privat personer och hedersmedlemmar. SROS-s organ är årsmötet, styrelsen, revisionen, valberedningen samt utskottet för stadgeändringar.

3. Serbiska Regionala organisationen Skåne - mål och uppgifter
3.1. SROS har som mål bevarandet av det serbiska språket, kulturen, traditionen, andligheten och anorna samt höjandet av det serbiska folkets anseende i Skåne och övriga världen.
3.2. SROS anmodar medlemsföreningarna att genom sina aktiviteter samarbeta med liknande svenska organisationer, hålla kontakt med de lokala institutionerna, samarbeta med liknande organisationer från hemlandet med mål att bevara det serbiska kulturarvet, traditionen och anorna samt det serbiska språket.
3.3. SROS utvecklar solidaritet mellan sina medlemmar, infödda svenskar och andra etniska grupper.
3.4. SROS ser efter barn och ungdomar genom strävan att dessa skall ta del av hemspråkundervisningen samt inverkar på deras medverkan i olika former av uppfostrings-, utbildnings-, kultur- och idrottsutveckling så att deras nationella identitet må bevaras och stärkas.
3.5. SROS-s aktiviteter är anpassade till den aktuella svenska integrationspolitiken med mål att säkra en tillfredsställande roll och ställning för det serbiska folket i det svenska samhället.
3.6. SROS verkar för integration av sina medlemmar i det svenska samhället och hjälper nya medlemmar, invandrarna, att klara sig i det svenska samhället.
3.7. SROS hjälper och uppmuntrar SROS Ungdomskommitté samt ser till att organisationens verksamhet sker under principerna för en jämställd organisation enligt jämställdhetsplanen med syfte att uppnå fullständig jämställdhet och demokrati.
3.8. SROS hjälper och uppmuntrar SROS Kvinnokommitté samt ser till att organisationens verksamhet sker under principerna för en jämställd organisation enligt jämställdhetsplanen med syfte att uppnå fullständig jämställdhet och demokrati.

4. Medlemskap i SROS
4.1. Föreningar, juridiska personer och privatpersoner som godkänner dessa stadgar, har som mål att verka enligt 3.1 och betalar medlemsavgiften till SROS kan bli medlemmar i SROS. Medlemsavgiften skall till SROS betalas senast den 1 juni varje år. Medlemsavgiftens storlek bestäms på Årsmötet. Medlemsavgiften skall vara 100 svenska kronor per medlemsförening.
4.2. För nya medlemmars inträde i SROS skall en ansökan om inträde ifyllas, medlemsförteckning och styrelseförteckning lämnas liksom utdrag ur protokoll med beslut om inträde i SROS. Förenings medlemskap i SROS beviljas av SROS‐s styrelse efter att villkoren för medlemskap har blivit uppfyllda.
4.3. För att bli medlem i SROS måste förening verka enligt gällande lagar och ha minst 25 vuxna medlemmar. Medlemmarna har fullständigt självständighet i sin verksamhet.
4.4. Medlemmars plikt är att till SROS-s kansli i god tid lämna protokoll från årsmötet, verksamhetsberättelse, ekonomisk rapport, revisionsberättelse, verksamhetsplan och budget för följande år, aktuella stadgar, ifylld blankett med föreningsuppgifter samt eventuellt andra dokument.
4.5. Juridiska personer kan bli medlemmar i SROS om de på ett bra sätt främjar SROS-s verksamhet.
4.6. På styrelsens förslag kan personer som genom sitt arbete väsentligen har bidragit till SROS-s framgång väljas till hedersmedlemmar.

5. Avslut av medlemskap i SROS
5.1. Medlemmar som önskar utträda ur SROS skall lämna en skriftlig ansökan samt sitt årsmötes protokoll med utträdelsebeslutet. Ansökan om utträdelse skall behandlas på SROS-s närmast kommande årsmöte. Till dess anses föreningen fortfarande vara SROS-s medlem.
5.2. Medlemmar som ej har betalt medlemsskapavgiften till SROS innan den 31 december föregående år förlorar sin rätt till medlemskap vilket bekräftas på följande årsmöte.
5.3. Medlemmar vars verksamhet står i strid med SROS-s stadgar och intressen kan bli fråntagna medlemskapet på SROS-s årsmöte.

6. SROS-s ekonomiska verksamhet
6.1. SRFS tillgodogör sig ekonomiska medel från medlemskapsavgifter, bidrag från statliga organ, aktiviteter och andra källor. Räknehållningen och bokföringen förs för kalenderåret, från 1 januari till 31 december. En komplett berättelse om SROS-s ekonomi skall lämnas för undersökning till SROS-s revisorer senast till slutet av februari varje år.
6.2. Årsmötet godkänner bestämmelserna om SROS-s finansiella och materiella verksamhet
6.3. SROS-s styrelse förvaltar de finansiella och materiella medlen. För medlens användning ansvarar styrelsen inför SROS-s årsmöte.
6.4. SROS-s ordförande har bl a en sammankallande och representativ roll och har rätt till användning av ekonomiska medel upp till 5000 kr per år. Rapporten om hur medlen har använts skall föredras på styrelsens möte och föras in i mötesprotokollet.

7. SROS-s Årsmöte
7.1. Årsmötet är SROS högsta beslutande organ. Årsmötet består av SROS-s styrelse, kommissionsledamöterna och föreningens ledamöter. Ledamöterna till SROS-s Årsmöte väljs i proportionen till den anmälda antal medlemmar i en medlemsförening. Förening har rätt att skicka 1 ledamot till årsmöte för varje 100 medlemmar den ledamot representerar, dvs. Föreningar upp till 100 medlemmar har rätt att skicka ett ledamot, föreningar upp till 200 medlemmar två ledamöter osv. 7.2. På SROS-s årsmöte har endast verifierade ledamöter rätt att välja och bli valda. Hedersmedlemmar kan ej bli ledamöter.
7.3 SROS Årsmöte ska hållas varje år, varav ett år är valår och vartannat år är det informationsårsmöte. 7.4. Kallelse till ordinarie årsmöte skall utfärdas senast 60 dagar innan mötets hållande. Detta betyder att SROS-s styrelse skriftligen underrättar sina medlemmar om datumet och platsen för årsmötets hållande samt med valberedningens godkännande utfärdar anmälan för ledamöter som skall medverka i årsmötet.
7.5. För att årsmötet skall vara beslutfört måste minst 50 % av totala medlemsantalet representerade ledamöterna vara närvarande. Vid händelse att inte fler än hälften av de anmälda ledamöterna är närvarande på årsmötet skall ett nytt Årsmöte stämmas inom en månads tid och då skall årsmötet arbete fortgå med de närvarande ledamöterna.
7.6. Kallelse till årsmöte skall innehålla förslag till dagordning, styrelsens verksamhetsberättelse, ekonomisk rapport, rapporter från stadgekommissionen, revisionskommissionen och valberedningen, verksamhetsplanering och budget för kommande period såsom styrelsen ståndpunkt i de inkomna resolutionerna. Materialet till årsmötet skall vara ledamöterna till handa senast 15 dagar innan mötets hållande.
7.7. Extra årsmöte kan sammankallas genom skriftlig ansökan från hälften av SROS‐s individuella medlemmar eller genom ansökan från SROS-s styrelse. På extra årsmöte får endast de frågor som är skälen till årsmötets hållande behandlas. SROS-s styrelse meddelar medlemmarna om ansökan om hållande av extra årsmöte samt stämmer årsmötet inom 3 månader från ansökans inkommande och bestämmer plats och tid för årsmötets hållande.
7.8. Årsmötets beslut är rättskraftiga om majoriteten av närvarande ledamöter röstar för dem.

8. Bestämmelser om årsmötets arbetssätt
8.1.
8.1.1. Valberedningen delger rapport om antalet närvarande ledamöter och förklarar årsmötet beslutfört.
8.1.2. SROS-s ordförande inleder årsmötet och ger förslag på årsmötets styrelse: en ordförande, en sekreterare samt två justeringsmän vilka även skall räkna rösterna.
8.1.3. Årsmötets styrelse skall i enighet med stadgarna bestämma årsmötets arbetssätt, se efter årsmötets verksamhet och ge förslag på procedurer och andra lösningar i syfte att rationalisera årsmötets verksamhet.
8.1.4. Omröstningen vid beslutsfattandet är offentlig. Omröstningen kan även vara hemlig och ske genom röstsedlar om förslag till detta inkommer och beviljas. Varje ledamot röstar personligt och i sitt eget föreningens namn (en ledamot – procentuellt antal röster den representerar via föreningen ledamot kommer ifrån).
8.1.5. Till årsmötets verksamhet medverkar även kallade gäster men utan rätten att välja och besluta.
8.1.6. Diskussioner är muntliga men kan även bli delgivna i skriftlig form. Diskussionernas tid är begränsad till tio minuter. Om någon av de diskuterande ånyo begär ordet för komplettering eller förklaring kan ytterliggare 5 minuter beviljas denne. Replikerna är på 2 minuter.
8.1.7. Medverkande i diskussion är skyldiga att hålla sig till dagordningen. Årsmötets styrelse kan frånta ordet diskuteranden som ej håller sig till stadgarna eller bestämmelserna om årsmötets arbetssätt.
8.2.
8.2.1. Årsmötets styrelse ger förslag på dagordning till omröstning.
8.2.2. Förbundsstyrelsens verksamhetsberättelse för den gångna perioden.
8.2.3. Revisionsberättelse.
8.2.4. Diskussion om berättelserna.
8.2.5. Berättelsernas godkännande och befriande av Förbundsstyrelsen från skyldigheter och ansvar.
8.2.6. Stadgekommisionens rapport och antagande av ändringar i stadgarna.
8.2.7. Antagande av SROS-s verksamhetsplanering och budget till nästa årsmöte.
8.2.8. Årsmötet antager förslaget om medlemskapavgiftens storlek för nästkommande period.
8.3.
8.3.1. Valberedningen avger rapport om sin verksamhet.
8.3.2. SROS-s styrelse består av 7 ordinarie ledamöter, och dessa ledamöter i samråd med medlemsföreningar de representerar väljer deras ersättare. Ordinarie ledamöter valda av årsmötet beslutar om hur styrelseroller skall fördelas inom valda styrelse. Alla ordinarieledamöterna väljs till en tvåårig mandatperiod. 8.3.3. Årsmötets ledamöter har rätt att föreslå även andra kandidater än närvarande ledamöter till SROS-s styrelse och andra årsmötes organ.
8.3.4. Årsmötet väljer SROS-s ordförande till en mandatperiod om 2 år.
8.3.5. Årsmötet väljer medlem till SROS-s styrelse för en mandatperiod om 2 år.
8.3.6. Årsmötet godkänner företrädaren för den SROS Ungdomskommitté och företrädaren för Kvinnokommitté som styrelsemedlemmar under en mandatperiod om 2 år. Deras suppleanter godkänns såsom suppleanterna till de övriga medlemmarna i Förbundsstyrelsen.
8.3.7. Årsmötet väljer 3 styrelsemedlemmar till en mandatperiod om 2 år. 8.3.8. Årsmötet väljer 3 suppleanter till styrelsemedlemmarna för en mandatperiod om 2 år. 8.3.9. Årsmötet väljer 3 medlemmar av Revisionskommissionen för en mandatperiod om 2 år. 8.3.10. Årsmötet väljer tre medlemmar till valberedningen för en mandatperiod om 2 år. 8.3.11. Årsmötet väljer ordförande för varje av kommissionerna.
8.3.12. Årsmötet behandlar och antar eller förkastar årsmötesresolutioner som har varit SROS-s styrelse till handa minst 30 dagar innan årsmötets hållande och finns i materialsamlingen till årsmötet.

9. SROS-s styrelse
9.1. SROS-s styrelse är SROS-s högsta organ mellan årsmöten och arbetar med verkställandet av årsmötets beslut och ansvarar för sitt arbete inför årsmötet.
9.2. På det första styrelsemötet väljs SROS-s viceordförande. Andra funktioner inom styrelsen fördelas inom kultur och bildning, sociala och samhällsfrågor, information, idrott eller andra uppgifter som åläggs styrelsemedlemmarna och som är nödvändiga för en framgångsrik verkställning av årsmötets beslut och verksamhetsplan som är antagen på SROS-s årsmöte.
9.3. Underskrift av dokument som är av administrativ eller ekonomisk karaktär görs av SROS-s ordförande, organisationssekreteraren och ekonomiansvarige.
9.4. SROS-s ordförande stämmer i samråd med övriga medlemmar till ordinarie styrelsemöte minst 4 gånger per år. Styrelsemöten kan stämmas även om majoriteten av styrelsemedlemmarna så begär. Möten kan stämmas per telefon om detta är nödvändigt. Styrelsemöte kan ej hållas om minst hälften av styrelsemedlemmarna inte är närvarande. Kallelse till möte med förslag till dagordning måste skickas till styrelsemedlemmarna eller suppleanterna minst 7 dagar innan mötets hållande. Om styrelsemedlem inte kan närvara vid ett styrelsemöte kallas suppleant.
9.5. SROS-s ordförande leder Organisationsstyrelsens arbete och ser till att framröstade beslut förs in i protokollet. Styrelsen avgör frågor med majoritet av rösterna. När antalet röster är lika avgör ordförandes utslagsröst.
9.6. Förbundsstyrelsen kan bilda arbetsgrupper av medlemmar som med sin kunskap och erfarenhet kan bidra till verkställandet av årsmötets beslut eller lösningen av frågor som har aktualiserats mellan årsmötena. Förbundsstyrelsen kan bemyndiga yrkesverksamma personer att företräda SROS hos svenska organ och institutioner.
9.7. SROS-s ordförande svarar för kansliets verksamhet, finansiell och materiell verksamhet, företräder SROS-s hos svenska organ och även organ i hemlandet.

10. Uppsägning
10.1. Uppsägning av styrelsemedlem, suppleant eller medlem av annan kommission som valts av SROS-s årsmöte skall delges skriftligt. Efter förbundsstyrelsen mottagit uppsägningen övertas funktionen av suppleanten. I fall ordföranden skriftligen meddelar styrelsen om sin uppsägning skall efter att uppsägningen mottagits viceordföranden överta ordförandens uppgift tills nästkommande ordinarie eller extra årsmöte som skall stämmas av styrelsen beroende på tidpunkten för ordförandes uppsägning mellan två årsmöten.
10.2. Om medlem av SROS-s styrelse; ej aktivt medverkar i styrelsens verksamhet, stör verksamheten, inte regelbundet närvarar på styrelsens möten och ej medverkar i verkställandet av årsmötets beslut kan styrelsen kräva dennes uppsägning och ersätta denne med en av suppleanterna eller införliva en ny styrelsemedlem givet att detta styrelsebeslut bekräftas av nästkommande årsmöte.
10.3. I fall att en ordinarie ledamot flyttar och kan inte närvara styrelsemöten, föreningen där ledamot tillhörde, skall hitta en ersättare för den ledamot som lämnar styrelse.

11. Serbiska Regionala organisation Skåne Ungdomskommitté
11.1. SROS Ungdomskommitté är ett inom SROS samordnande organ vars struktur består av ungdomar medlemmar från föreningar och organisationens verksamhet regleras med särskilda bestämmelser. Företrädare för SROS Ungdomskommitté är ordinarie medlem i SROS-s styrelse och organisationen väljer även hennes suppleant.

12. Serbiska Regionala organisation Skåne Kvinnokommitté
12.1. SROS Kvinnokommitté är ett inom SROS samordnande organ vars struktur består av kvinnliga medlemmar från föreningar och organisationens verksamhet regleras med särskilda bestämmelser. Företrädare för SROS Kvinnokommitté är ordinarie medlem i SROS‐s styrelse och organisationen väljer även hennes suppleant.

13. SROS-s kommissionen
13.1. Revisionen
13.1.1. Revisionen har uppgiften att följa SROS verksamhet, regelbundet påminna styrelsen om den finansiella och materiella verksamheten, har rätt att vid behov närvara på styrelsens möten och redovisa revisionsberättelsen på årsmötet.
13.2. Stedgekommissionen
13.2.1. Stadgekommissionen förbereder och föreslår ändringar i stadgarna, i god tid delger nya förslag på ändringar till medlemmarna, föreningar, sällskap och klubbar är skyldiga att ge sin åsikt om eventuella ändringar i stadgarna. Förslag till stadgar
skickas ut till medlemmarna dvs deras ledamöter till årsmötet tillsammans med resterande materialet till årsmötet. Stadgarna blir gällande först när de godtagits och godkänts av årsmötet.
13.3. Valberedningen
13.3.1. Medlemmarna av valberedningen följer nyvalda styrelsemedlemmars arbete, deras engagemang i verkställandet av årsmötets beslut. Valberedningen följer även andra medlemmars aktiviteter och förbereder kandidater för val till valbara funktioner på Förbundets årsmöte. Valberedningens medlemmar måste bli bekanta med jämställdhetsplanen och nominera kandidater till SROS-s styrelse i enighet med denna. Valberedningen samarbetar med SROS-s styrelse och medverkar i styrelsen beslut rörande 10.1 och 10.2 i denna stadga.

14. Kansliet
14.1. SROS-s kansli är en yrkes/teknisk tjänst bestående av professionell personal som arbetar med kvalificerade uppgifter inom SROS och dess organ.
14.1.1. Kansliet svarar för sin verksamhet inför ordföranden och SROS-s styrelse. Kansliets arbete leds av organisationssekreteraren enligt bestämmelserna om kansliets verksamhet som har godkänts av styrelsen.
14.1.2. Styrelsen beslutar om anställning eller avsked inom kansliet.

15. Belöningar och erkännanden
15.1. SROS-s årsmöte bestämmer kriterier och former av erkännanden som kan utfärdas till organisationer och individer som på ett utomordentligt sätt har bidragit till SROS-s verksamhet eller anseende.

16. Förbundets upplösning
16.1. SROS kan ej upplösas så länge fem föreningar finns som medlemmar.

Dessa stadgar blev giltiga på årsmötet för Serbiska Regionala organisation Skåne som hölls i Malmö, den 29. april 2010